Szelim-barlang Tatabánya

Szelim-barlang – Tatabánya

„Egy mérges leheletű sárkány török kincset őriz benne!” – tartja az egyik monda, mely ehhez a különleges helyhez köthető.

Mazsi, a vándor a mostani videójában azt a csodás triász időszaki, vastagpados dachsteini mészkőben található barlangot mutatja be, melynek nyugat felé néző nyílásán át gyönyörűen kúszik be a lemenő nap fénye, belül is megvilágítva a barlang falait.

A teljes város a lábaink előtt fog heverni emellett igazán messzire elláthatunk. Jónéhány környékbeli településig elláthatunk, amelyek következő úticélod lehetnek. A közeli Tatán vár rád az Angol park esetleg a Kálvária, illetve Vértessomlón a Somló- hegyi kilátó, vagy Várgesztes. 

A Szelim-barlang (vagy más néven Szelim-lyuk,  Eperjes-barlang, Bánhidai nagy barlang, Szemi-luki, Szent Vit barlangja, Szemi-lyuka, Bánhidai Szelim-barlang, Bánhidai Szelimluk barlang, Bánhidai-zsomboly, ) a Tatabánya feletti Kő-hegyen található nem messze a híres Turul madártól. Kényelmes sétával a tanösvényen gyorsan elérhetjük.

A barlang 45 m hosszú és 14 m magas, vízfolyás vájta ki a mészkősziklából. A barlang jelentős őskori lelőhely, ősemberek tűzhelyének maradványait, elszenesedett fatöredékeket és állati csontokat tártak fel, melyeket egészen a neander-völgyi emberekig vezettek vissza, 70-80 ezer évvel ezelőttre.

Érdemes nem csak természeti szépségeiben elmerülni, de akár egy zenei előadást is meghallgathatunk időnként, ugyanis különleges hangzását kihasználva kórusok adnak benne hangversenyt.

Tatabányán ezen kívül érdemes felfedezni a Ligeti tavat , mely kedves kacsáival, mókusaival vidám színfoltja a városnak.

Kedves Olvasó!
Remélem szórakoztató vagy hasznos volt számodra ez a cikk!  Ingyenes tartalom, amin szívvel-lélekkel dolgoztunk! Ha tetszett és érdekesnek tartod, kérlek oszd meg, küldd el másoknak! – Ezzel segítheted, hogy legközelebb is olvashass ilyen tartalmakat.

Kövesd közösségi oldalainkat, melyeket itt találod: FacebookInstagramYouTube

Posted in Fix, Videóink.